Двудневна екскурзия за Празника на смилянския фасул
Портебител
89.00 Лева

Двудневна екскурзия за Празника на смилянския фасул

област Софийска, гр. София, Център, СОФИЯ, Област СОФИЯ ГРАД, България Дата на публикуване: 12/09/2017 Направи ПРОМОза 15 дни

Вид транспорт: Автобус


Продължителност: 2 дни / 1 нощувка


Маршрут: София - Пловдив - Смилян - Могилица - пещера Ухловица - Пловдив - София


Дати: 29.10.2017


Цена от: 89 лв.


 


Вариант 1: Отпътуване от София – пл. „Александър Невски“ – 06:30 ч. 


 


Вариант 2: Отпътуване от Пловдив – бензиностанция OMV /до хотел „Санкт Петербург“/ – 08:45 ч. 


 


1-ви ден: 


Отпътуване в 06:30 ч. от София, площад "Александър Невски". 


Пътува се през Асеновград по живописното поречие на Чепеларска река с кратка почивка по пътя. 


 


Отпътуване към Смилян с единствения в страната Музей на боба, в който всеки посетител може да залепи бобено зърно на огромно пано - кандидат за “Книгата на рекордите на Гинес”. В село Смилян се организира традициония Празник на смилянския фасул. Организаторите предвиждат базар, концерт и кулинарна фиеста на ястия с прочутия фасул. За първи път празникът е организиран през 2003 г. с цел да се популяризира традиционният начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност с наименованието „Смилянски фасул“. 


 


Разглеждане на Агушеви конаци в Могилица – великолепно творение на родопската архитектура, най-голямата феодална сграда на Балканския полуостров за своето време. 


 


Нощувка в семейни хотели в Смилян, Могилица или района. 


 


2-ри ден: 


Закуска. 


Разглеждане на пещера Ухловица - един от подземните дворци на Родопите, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пътят до входа на пещерата е малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната й красота. До пещерата се стига по стръмен участък от 800 м и 185 стъпала до входа (около 30 минути). Пещерата е пропастна и има 280 стъпала. 


 


Преход до крепостта Калето до село Кошница - късноантична и средновековна крепост, разположена на конусовиден мраморен връх с надморска височина 1006 м. В горната част на върха има проходна пещера - природна забележителност, която някога е служила и като вход към крепостта. По време на разкопки са открити свидетелства за използването на върха с проходната пещера като скално светилище, превърнато в укрепление още през 5-4 хил. пр. Хр. 


(Пешеходен преход до крепостта - изкачване по сравнително стръмна пътека, денивелация ок. 200 м. Обща продължителност - ок. 2 часа в двете посоки.) 


 


Отпътуване към София/Пловдив. Пристигане в Пловдив около 19:30 ч., в София - 21:30 ч. 


 


За повече информация, вижте на 


www.globaltour.bg

Vote
Result 0 votes
Share by email Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn Pin on Pinterest follow us in feedly сподели ме

  Контакт с автора

  Въведете думите по-горе:

  Коментари

   Добави коментара си (спам или обидни коментари ще бъдат премахнати)

   Двудневна екскурзия за Празника на смилянския фасул

   89.00 Лева
   028680500
   област Софийска, гр. София, Център, СОФИЯ, Област СОФИЯ ГРАД, България

   Илияна Димова

   Дата на публикуване: 12/09/2017

   Views: 3